مطالعات زنان، حوزه و دانشگاه(۲)
? پس از تصویب و اجرای بازنگری، رئیس وقت شورای فرهنگی اجتماعی زنان اعلام کرد که دیگر نگرانی از رواج دیدگاههای فمینیستی از طریق رشته مطالعات زنان در کشور وجود ندارد؛ زیرا وزارت علوم در طول دولت نهم رشته مطالعات زنان را مورد بازنگری قرار داده و اصلاحات لازم صورت گرفته است و از طرف دیگر اکثر دانشجویانی که در این رشته تحصیل میکنند، بهدنبال شناخت دقیقتر دیدگاه اسلام در رابطه با زن در نظام جمهوری اسلامی هستند….. و همین علاقه دانشجویان به شناخت دیدگاه اسلام در رابطه با زنان باعث شده است که زمینه راهاندازی رشته مطالعات زنان در چندین مرکز حوزوی در قم، فراهم شود.
⏰و بدینگونه بود که از سال ۱۳۸۹ رشته «مطالعات اسلامی زنان» برای خواهران سطح سه حوزههای علمیه ارئه شد که علاوه بر دروس تخصصی فقهی و اسلامی، واحدهای چون جریانشناسی فمینیسم، مبانی و آثار فمینیسم، جامعهشناسی جنسیت، اخلاق جنسیتی و جنسیت و تعلیم و تربیت نیز آموزش داده میشود.
?طبق اعلام رسمی مسئولین حوزوی، بخشی از اهداف حوزه از ارائه چنین واحدهایی، آن است که فارغالتحصیلان بتوانند مواجهه عالمانهای با امواج فکری فمینیستی و التقاطی داشته باشند و نیاز رو به رشد نظام اسلامی را درباره مسائل نوپدید زنان و خانواده و در حوزه مدیریتهای فرهنگی و کارهای کارشناسی با تسلط به مباحث جنسیتی پاسخ دهند و جایگاه زن و خانواده را در اندیشه اسلامیتبیین کنند.
اهداف تاسیس این رشته در سطح ۳ حوزه، به این شرح میباشد:
۱٫ تعمیق شناخت نسبت به مبانی اعتقادات اسلامی؛
۲٫ پرورش کارشناسان اسلامی واجد صلاحیت در حوزه مطالعات زنان برای ارائهی مشاورهی علمی به نهادها در مباحث زن؛
۳٫ تبیین و توصیف نگاه جامع اسلام به زن؛
۴٫ افزایش توان تحقیق در حد تحلیل و بررسی و نقد و زمینهسازی جهت تألیف و ترجمه در حوزه مطالعات زنان؛
۵٫ ایجاد توان تدریس مباحث مرتبط با موضوع زن در سطوح پایینتر؛
۶٫ افزایش توان پاسخگویی به شبهات و پرسشهای رایج در موضوع زن؛
۷٫ ایجاد توانایی تبلیغ دیدگاه اسلامی و تأثیرگذاری فرهنگی در حوزه مطالعات زنان؛
فارغ از اشکالهای محتوایی متعدد به اهدافِ مطروحه، سوال جدی اینجاست:
تفاوت حوزه با دانشگاه در تاسیس این رشته کدام است؟
اگر آن یکی (دانشگاه) برای عقب نماندن از دیدگاههای جهانی به مسائل زنان، بدونِ بازنگری جدی در عقبهی شکلگیریِ این رشته در غرب، که براساسِ مفاهیم عمیق فمینیستی و در تلاش برای دستیابی به برابری جنسیتی در غرب تاسیس شده بود، به تاسیس آن در ایران مبادرت نموده است، این یکی یعنی حوزههای علمیه ما نیز گویا برای عقب نماندن از یکهتازی دانشگاهی، این رشته را وارد بر مباحث خویش نمودهاند و تنها تفاوت را در اصلاح شکلیِ آن دیده است: مطالعات اسلامی زنان به جای مطالعات زنان!
چنانکه حتی در اهداف نیز همچون اهداف موردنظر دانشگاهی، تربیت نیروی مشاور برای مسائل زنان را اولویت دوم خویش طرح نموده است.
?ادامه دارد….
✍ بانو نگار
رسانه بانوان انقلاب اسلامی
https://t.me/Banounegar