نامه خداحافظی خانم مشاور

7 فروردین 1401
شبکه ایران زنان؛  
  1. توران ولی مراد مشاور معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور امروز نامه ای خطاب به دکتر انسیه خزعلی ارسال کرده و در آن نامه قطع همکاری خود با معاونت را اعلام کرده است. وی در این نامه اظهار کرده که علت قطع این همکاری با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نپرداختن معاونت به ماموریت اصولی و جایگاهی خود که ارائه برنامه و طرح به دستگاه های اجرایی و نظارت و پی گیری جهت اجرایی شدن آن ها است می باشد. معاونت در عوض به انجام کارهای از جنس اجرا که وظیفه دستگاه های اجرایی هستند مشغول است. علت دیگری که برای قطع این همکاری ذکر شده عدم فعال بودن ستاد ملی زن و خانواده است.

متن کامل نامه به قرار زیر است:

به نام خدا

سرکار خانم دکتر انسیه خزعلی

معاون محترم رئیس جمهور در امور زنان و خانواده

با عرض سلام و تحیات و تبریک سال نو و تبریک پیشاپیش ماه بهار قرآن؛ لازم می دانم دلیل پذیرفتن پست مشاور برای خود را که در آغازین روزهای معاونتتان به حقیر پیشنهاد دادید متذکر شوم.

حقیر با بیش از چهل سال انجام کارهای تحقیقاتی_مطالعاتی و فعالیت های مختلف از تدریس و تالیف و ترجمه تا بررسی و نظارت و رصد عملکردها و عمل نکرده های مراکز اصلی و رسمی و تشکل ها و جریان های سیاسی_اجتماعی، ارائه برنامه کلان در سطح ملی و بین الملل، تا ارائه راهبرد و اصلاح قوانین، فعالیت های تشکیلاتی و اجتماعی و تهیه و اجرای رسانه ای، تهیه و داوری تولیدات فرهنگی_هنری، آسیب شناسی مسیر رفته و وضع موجود و ارائه راهبرد برای اصلاح راه پیش رو، مشاور شدن را پذیرفتم تا آموخته ها و توانایی و بضاعت اندک خود را با هدف رفع مشکلات زنان و خانواده ها در خدمت نظام اسلامی قرار دهم.

معاونت امور زنان و خانواده در سه دهه عمر خود به عوض پی گیری بر فعال شدن دستگاه های اجرایی خودش را همپا و بعضا جایگزین آن ها دانسته و با امکانات اندک و بدنه نحیف خود که در حد یک معاون رئیس جمهور است و نه دستگاه اجرایی وارد کار اجرا شده، و در هر دوره بنا به شرایط و امکانات و سلیقه شخصی و توان فردی و رویکرد سیاسی امکانات خود را با ورود به اجرا صرف کرده است.

این عملکرد باعث شده که وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی بدون روبرو بودن با پرسش و اجبار به پاسخگویی از انجام وظایف مطابق با ماموریت دستگاهی خود در رفع مشکلات زنان و خانواده شانه خالی کنند. همواره نه نظارت و پی گیری بر این ترک فعل ها بوده است و نه پرسشگری و نه پاسخگویی، نه برای معاونت و نه برای دستگاه های اجرایی و این گونه است که مشکلات زنان و خانواده ها در سطح ملی و با امکانات ملی از حوزه اجرا بیرون افتاده بدون داشتن متولی پاسخگو. این گونه بوده است که مشکلات به عوض رفع شدن، عمق پیدا کرده و تکثیر شده و بعضا از شکلی به شکل دیگر تغییر کرده اند.

زنان به دلیل زن بودن با بعضی از مشکلات روبرو هستند که وظیفه همه دستگاه ها و نهادها و سازمان هاست که بسته به ماموریت دستگاهی خود این مشکلات را رفع کنند. اگر زنان در راس دولت سخنگو و متولی پی گیر داشته باشد این گونه اموراتشان توسط دستگاه ها برزمین نمی ماند.

نظر کارشناسی و راهبردی حقیر این است که :”ماموریت معاونت” در بعد اجرا عبارت از تهیه برنامه اقدام و عمل در راستای عملیاتی کردن اسنادبالادستی و سیاست های ابلاغی و برنامه های کلان می باشد. به علاوه تهیه طرح های لازم در تعامل با وزارتخانه ها با توجه به نیاز و شرایط روز، و پی گیری و نظارت بر اجرایی شدن طرح ها که حتی بعضا لازم است طرح های ملی توسط چند وزارتخانه باشد. آسیب اصلی این بوده است که همه این سه دهه “ماموریت معاونت” برزمین بوده است و دستگاه های اجرایی بدون ضرورت پاسخگویی از عمل موظف خود شانه خالی کرده اند.

این بیماری سی ساله ورود به اجرا که از بدو تولد با این نهاد عجین بوده و با او رشد کرده باید رفع شود. بنای من این بوده که کمکی باشم تا معاونت از این بیماری به سلامت عبور کند و در جایگاه اصلی و اصولی خود به عنوان معاونی برای رئیس جمهور قرار گیرد. هدف این بوده است تا از تداوم ورود به اجرای ناقص که در قالب یک خیریه دولتی انجام می شود پیشگیری شود و یا چونان دو دولت قبلی سهم زنان خرج توان افزایی سیاسی شود. ورود در اجرا در حالی که توان ارزیابی و نظارت و امکانات حسابرسی پول های داده شده وجود ندارد همان پول پاشی است.

به علاوه ضرورت تهیه لوایح و پی گیری تا تصویب قوانین مورد نیاز، و حضور فعال بین الملل که به علل مختلف برزمین مانده اند هم از دلایل پذیرش پیشنهاد مشاور بوده است.

طرح این مباحث از طرف حقیر از گذشته بوده که در دسترس است و سخنانی نیست که با ورود به معاونت آغاز شده باشد. تعجب این که معاونت که می خواست همان مسیر گذشتگان را برود این حقیر را به عنوان مشاور انتخاب کند.

متاسفانه آن چه اتفاق افتاد این بوده است که معاون محترم رئیس جمهور نتوانست یا نخواست نظرات کارشناسی، آسیب شناسی و راهبردی این مشاور خود را جهت اصلاح مسیر، عملکرد و مدیریت به کار گیرد. معاونت نخواست یا نتوانست از توانایی و بضاعت اندک این حقیر جهت دستیابی معاونت به جایگاهی که در شان آن نهاد است بهره لازم را ببرد. همین تعارض دلیلی بر عدم تداوم این ارتباط با معاونت است.

عدم دسترسی به اطلاعات امورات درون معاونت امور زنان و خانواده مخصوص این دولت و دولت های قبل نیست. این گونه عمل کرده اند تا از نقدها و نظرها پیشگیری کرده باشند. پنهان ماندن اخبار و اطلاعات از امورات جاری وقتی برنامه اقدام عمل و طرح های علمی همه جانبه نگر برای “حل مسله” ارائه نمی شود نقص کار را پنهان نمی کند. اسنادبالادستی و قوانین مصوب مجلس و قانون برنامه ششم وظایفی را برای معاونت تعیین کرده است که باید اجرا شوند. همان طور که از دولت دوازدهم و یازدهم برای انجام ندادن آن وظایف شکایت به مجلس رفت، این دولت هم اگر وظایفش را انجام ندهد باید به مجلس و قوه قضاییه پاسخگو باشد.

ستاد ملی زن و خانواده که از بدو پذیرش مشاور برای معاون محترم بر فعال شدن آن تمرکز داشته ام هنوز با سکوت از طرف معاونت روبروست. این ستاد در دولت یازدهم با سه درجه تنزل در تشکیلات اداری خود قرار داده شد چون قصدشان بر عدم فعالیت آن بوده است کما این که در دولت های یازده و دوازده نقش خود را ایفا نکرد.

استحضار دارید که راهکار فعال شدن ستاد هم به معاون محترم عرضه شد بر این اساس که چون ریاست ستاد با رئیس جمهور است و دبیر آن معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده “باید” در راس امور و فعالیت های معاونت قرار گیرد و با وجود یازده عضو از هیئت دولت در عمل هیئت دولت ویژه زنان و خانواده است. این ستاد محمل اصلی انجام “ماموریت معاونت” و بازگشت معاونت به جایگاه اصلی خود برای فعال کردن وزارتخانه ها می باشد. وزارتخانه هایی که وزرای آن اعضای اصلی ستاد می باشند مستقیما مرتبط به مسائل زنان هستند و همین قدرت بالقوه عملیاتی کردن “ماموریت معاونت” است.

به همین دلیل بوده است که طی نامه ای رسما از معاون محترم تقاضا کردم که با ارسال لایحه ای به دولت ستاد ملی زن و خانواده را برای تصویب و تثبیت جایگاه به دولت برده و مصوب کند. با این که تمرکز و اصرار مشاور بر تثبیت جایگاه و فعال شدن این ستاد یوده است متاسفانه ستاد همچنان خاموش است. پژوهش ها توسط مراکز پژوهشی انجام شده اند و انجام چندباره آن ها فرصت سوزی است، اقدام و عمل است که بر زمین است.

اگر معاونت بنا دارد که هم در نقش و جایگاهش در دولت و هم در نحوه مدیریت درون سازمانی و تصمیم گیری های تکنفره با فضای بسته اطلاعات، روند و روال چندماه گذشته خود را  ادامه دهد دلیلی بر حضور این حقیر به عنوان مشاور باقی نمی ماند. اگر بنای معاونت این است که اطلاع از امورات جاری معاونت صرفا از آن چه توسط رسانه ها به اطلاع رسانده می شود به اطلاع مشاور هم برسد در بودن و نبود در جایگاه مشاوری برای معاون چه تفاوتی است؟ این حقیر مانند گذشته می توانم از اخبار و امورات جاری مطلع شوم، و از طریق برقرار کردن ارتباط با سایر مسولین و طرح مباحث از طریق رسانه ها نقد و نظراتم را مطرح کنم؛ اگر خدا بخواهد.

بنا به دلایل ذکر شده و موضوعاتی که حضورا مطرح شده اند، بدینوسیله اجازه می خواهد؛ ضمن ابراز تشکر و قدردانی از حسن نظر حضرتعالی در دعوت به همکاری در مقام مشاور برای آن معاونت، در کمال احترام و ارادت عدم ادامه این ارتباط با معاونت را اعلام دارد.

از خداوند توفیق برای انجام وظیفه در خدمت به نظام برآمده از انقلاب اسلامی را خواستارم.

توران ولی مراد

۷ فروردین ۱۴۰۱

 

پی نوشت: گزارش کار چندماهه مشاور معاون رئیس جمهور تقدیم شده است.

مواردی از گزارش کار مشاور به عنوان نمونه:

  • آسیب شناسی عملکرد معاونت در درون مجموعه
  • تبیین جایگاه ستادی معاونت جهت پرهیز از ورود به اجرا و صف
  • تبیین ضرورت مدیریت راهبردی و انجام کار به صورت کار گروهی و سازمانی
  • بازتعریف جایگاه ستادملی زن و خانواده و طرح اشکالات جایگاهی که در ساختار تشکیلاتی دیده شده و تبیین ضرورت فعال شدن توسط خود معاون
  • تهیه برنامه برای دولت سیزدهم در حوزه زن و خانواده
  • تهیه شرح وظایف مشاورین امور زنان و خانواده وزارتخانه ها و سازمان های تابعه و دستگاه های اجرایی
  • طرح موضوعات ضروری جهت تهیه لوایح جهت تصویب قوانین لازم
  • تبیین روش پیش برد موضوعات مورد نظر
  • تبیین ضرورت شبکه سازی رسانه ای جهت اطلاع رسانی در سطح گسترده
  • تبیین فعالیت های لازم در حوزه بین الملل و ضرورت شبکه سازی تشکل های مدنی در داخل و سطح بین الملل جهت عملیاتی کردن اهداف مورد نظر
  • پیشنهاد برای گرفتن یک وکیل توسط معاونت برای زنان خشونت دیده موارد سخت در سراسر کشور
  • بررسی قوانین برزمین مانده برنامه­های پنجم و ششم توسعه در حوزه بانوان و بررسی نیازها در حوزه زن و خانواده
  • پی گیری موارد مطرح روز جهت اصلاح قوانین یا اجرایی شدن قوانین موجود
  • مجموعه نظرات کارشناسی در مورد لایحه منع خشونت موجود در مجلس
  • تهیه طرح دادن حقوق ۹ ماه به زنان خانه دار برای زایمان مثل مرخصی ۹ ماهه زنان شاغل
  • تهیه طرح حل مشکل مهریه با دو قانون، یکی رفع خلآهای قانونی و دادن حقوق زن و دیگری سهم مالی زن به اندازه اورد اقتصادی او در زندگی مشترک
  • پیشنهاد تهیه لایحه حق طلاق برای زن وقتی زن بر ادامه زندگی مشترک کراهت دارد
  • نواقص اجرایی و مدیریتی و عدم انسجام تیمی و پیشنهاد تشکیل هیئت مدیره در جهت رفع این مشکل
  • نامه خطاب به رئیس جمهور در اعتراض به خارج کردن مقام معاون رئیس جمهور از شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • ارائه پیشنهاد جهت ارسال لایحه به منظور تصویب ستادملی زن و خانواده توسط دولت
  • ارتقاء و تقویت جایگاه مشاورین در بعضی وزارتخانه ها که زنان و خانواده مخاطب مستقیم آن ها هستند
  • تعیین شاخص ها و داوری فیلم های جشنواره فجر سال ۱۴۰۰ و انتخاب فیلم برگزیده.
  • آغاز کار و به جریان انداختن مرحله دستیابی به پیش راهبرد جهت اصلاح و تعدیل شاخص های عدالت جنسیتی

بازنشر در جهان صنعت

بدنه نحیف معاونت رئیس جمهور در امور زنان و خانواده

روزنامه رسالت ۵شنبه۱۸ فروردین ۱۴۰۱

http://paper.resalat-news.com/newspaper/item/126303

انحراف در ماموریت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری