اسلام را با هر واژه ای همراه نکنید
چندی پیش مطلبی با عنوان «آیا مسئول شبکه ایران زنان، یک فمنیسم اسلامی است» منتشر شد. لازم دیدم نکاتی چند را، در مورد این مطلب توضیح دهم.
اولین نقدی که به این یادداشت غیر منصفانه و جهت دار می توان گرفت، آن چیزی است که، در عنوان و به اصطلاح روزنامه نگاران، در تیتر ناشیانه ی آن رخ می نماید. «فمنیسم اسلامی!!» نویسنده یادداشت، آن قدر ناشیانه عمل کرده که اصطلاح فمنیسم را به جای یک جریان، به یک شخص نسبت داده است و به جای این که به یک شخص بگوید: فمنیست مسلمان نسبت یک جریان را به او داده است!!!
از سویی دیگر، این امر واضح و مبرهن است که، فمنیست مبنای خاص خودش را دارد و اسلام هم مبنای خاص خودش و این دو متضاد در یک قالب و بالتبع در یک شخص نمی گنجد. فمنیست حاصل رویکردی است که خواستگاه آن غرب و نظام منحط فکری آن است و اساسا با جایگاه دین مبین اسلام همخوانی ندارد. پس بهتر است به جای واژه سازی های عجیب و غریب، شأن اسلام را حفظ کنیم و آن را با هر عبارتی همراه نکنیم.
در جایی دیگر در متن، نقادانه به طرح بحث مساله ی سهم الارث زن در مقام همسری اشاره شده است و از قول مدیر شبکه ایران زنان می گوید: «افزایش سهم الارث زن در مقام همسری را ما دنبال کردیم. آیت الله سبحانی اجازه تصویب آن را در مجلس ندادند و رای نیاورد.» و در نهایت با تامل! نتیجه می گیرد که معلوم نیست این اقدامات بازی در کدام زمین و با کدام هدف بوده؟ در حالی که این گزاره به غلط و با هدف سوء منتقل شده است. همه می دانیم که در زمان تصویب این قانون در ابتدا مجلس با نظر آیت الله سبحانی همراستا بود اما در همان زمان ارائه طرح به مجلس و پس از دیدار جمعی از بانوان نخبه با مقام معظم رهبری و شنیدن نظر فقهی ایشان و عرضه آن به مجلس نظر مجلس تغییر کرد. مجلس به این قانون رای داد و شورای نگهبان هم آن را تایید کرد.
این متن آن قدر، شتابزده و با سوء نیت قلم زده شده است که حتی فرصتی دست نداده، نظری به اصل سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از زنان نخبه در تیرماه ۱۳۸۶انداخته شود، آن جا که ایشان در تایید این مساله می فرمایند: «در همین مساله ی ارث زن از زمین و غیر منقول، نظر فقهی بعضی از بزرگان قدیم و امروز_نظر فقهی خود ما همین است_ که آن چه منع از میراث شده، عین قیمت آن زمین بلاشک حق همسر و زوجه است و ارث می برد. اشکالی هم ندارد. بنابراین در مسائل فقهی چنین چیزی امکان دارد که ما بگوییم این تغییر پیدا می کند.»
کاش مجالی دست دهد و به جای اصالت دادن به عبارت های بی پایه و تخریب چهره های ارزشی و انقلابی از خودمان بپرسیم، در طول این سال ها برای شناسایی و عرضه ی زن تراز انقلاب اسلامی به جامعه و مسولان چه اقدام عملیاتی انجام داده ایم؟ برای باز کردن کدام گره، از کار زنان بی سرپرست و سرپرست خانوار تلاش کرده ایم؟ مدت هاست مقام معظم رهبری از نقض قوانین و ظلمی که در برخی خانواده ها نسبت به زنان می شود، انتقاد می کنند کدام حرکت اجتماعی و مطالبه گرایانه از مسولین مربوطه را در راستای تحقق بخشی به این اهداف به ثمر نشانده ایم؟ سال هاست جریان های غرب گرا، با تمام توان در برنامه های حوزه زن و خانواده ی خود رگه های فمنیستی و لیبرالی را می گنجانند و بسیاری از ما در این سال ها جز تماشاگری بیش نبوده ایم!
سخن در طرح ایرادات آن نوشته بسیار است بیش از این خود و مخاطب گرامی را به زحمت نمی اندازم، در ادامه به این نکته اشاره می کنم که، ما زنان ایرانی هم اکنون، افتخار زیستن در برهه ای از تاریخ کشورمان را داریم، که با رهنمود های امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری با خوانش جدیدی نسبت به زن و جایگاه او مواجه شده ایم.
نظام اسلامی افق های تازه ایی را بر روی جامعه ی ما باز کرده است که در جهان بی سابقه بوده است. حال که بیش از چهل سال است، مزه ی گفتمان انقلاب اسلامی و مدرسه ی فکری امام خمینی(ره) زیر زبانمان رفته، اجازه نمی دهیم به بهانه ی های واهی و برچسب زدن، مانع نقش آفرینی زنان مسلمان و توانمند شوند. هرچند، در جنگی نابرابر با بی بند و باری و مدرنیته بخش عظیمی از انرژی هایمان تحلیل رفته، اما باز هم نخواهیم گذاشت گفتمان تحجر دوباره راه باز کند و نیروهای اصیل، دغدغه مند و ارزشی مان را به حاشیه براند.
در پایان کلام، به دوستان پیشنهاده می کنیم به جای صرف وقت بر واژه سازی و نقد های مغرضانه و غیر منصفانه به میان زنان و خانواده های جامعه بیایند و توانایی ها و امکانات خود را در عرصه ی عمل و اجرا برای رفع مشکلات این حوزه به خدمت بگیرند.
و العاقبه للمتقین
منیره افشین پور